Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Pēc liepājnieces Madaras Reines "Kārumnīcas" kūkām kāro pat rīdzinieki 4

Liepājniecei Madarai Reinei dažādu gardumu gatavošana un cepšana sākotnēji bijusi vien vēlme piepelnīt naudu ģimenes budžetam. Taču, sākot darboties, ēdēju interese par pašgatavotajiem kārumiem tikai augusi. Nu kārumu gatavošana kļuvusi par pilna laika nodarbi. Kūkas, eklēri, zefīri – to visu M. Reine gatavo savā “Kārumnīcā”.

Gads “Kārumnīcas” zīmē
Oficiāli M. Reines radītais zīmols “Kārumnīca” darbojas gadu – kopš pērnā maija, taču cept dažādus našķus viņai labpaticis arī iepriekš. Interese par gardumu pagatavošanu bijusi jau bērnībā, bet nopietnāk par to sākusi domāt, kad no prombūtnes Anglijā atgriezusies Latvijā. “Mēs ar vīru tur bijām sešus gadus. Kad gaidīju dēlu, nolēmām atgriezties mājās. Gribējām, lai bērni izaug Latvijā. Tad es uzcepu mazo siera kūku – tas bija tad, kad dēlam palika gadiņš. Pēc tam cepšana aizgāja.” Pēcāk M. Reine oficiāli reģistrējusies kā pašnodarbinātā un izveidojusi “Kārumnīcu”. Zinājusi, ka negrib savam ražojumam likt nosaukumu “Madaras kūkas” vai citus atvasinājumus ar savu vārdu, līdz ar vīru nonākuši pie domas par “Kārumnīcu”.
M. Reine reģistrējusies kā pašnodarbinātā un šobrīd gardumus cep savās mājās, tādēļ visa atbildība par produktu iegādi, to kvalitāti, sanitārajām normām un finanšu jautājumiem gulstas uz pašas pleciem. Izburties cauri nodokļu līkločiem nemaz neesot bijis tik sarežģīti, lieti noderējis grāmatvedības kursos apgūtais. Tomēr ne ar visu vienmēr jātiek galā vienai, nereti talkā nāk arī citi ģimenes locekļi. Liels palīgs ir vīrs Einārs, kurš sagādā vajadzīgās izejvielas, iepakojumus, rūpējas arī par gardumu piegādi.

Topā – burtu kūkas

Receptes un idejas M. Reinei rodas pašai. Ja nepieciešams, pēc padoma tiek meklēts internetā. Šobrīd populārākās no M. Reines piedāvāto gardumu klāsta ir mazās siera kūciņas. Gandrīz tikpat pieprasītas ir tā dēvētās burtu kūkas – kūkas, kas veidotas kāda burta formā. Šobrīd pēc tām ir ļoti liels pieprasījums. “Kārumnīcas” izveidotāja atklāj, ka šādas kūkas pagatavošana neprasa ļoti ilgu laiku, taču jārēķinās, ka izmaksas būs augstas. “Tur ir ļoti daudz krēmsiera, saldā krējuma, arī visi dekori. Tiek izmantoti zefīri un franču tradicionālie mandeļu cepumi – makarūni.”
Izejvielas kūku cepēja visbiežāk iegādājas vietējos veikalos. Lielu uzmanību M. Reine pievērš tam, lai viņas gatavotajā produkcijā klāt nebūtu mākslīgu piejaukumu un krāsvielu. Augļus un ogas gardumu rotāšanai izvēlas atkarībā no sezonas.

Tikai īstu krējumu
Galvenā visu kūku sastāvdaļa – krēmsiers. Tā patēriņš, pēc M. Reines teiktā, ir ļoti liels. Visās kūkās tiek izmantotas arī olas, savukārt dekorēšanā kūku cepēja priekšroku dod svaigām ogām. Putukrējuma vietā labprātāk izmanto olbaltuma krēmu. Iemesli tam ir divi – tas ir liesāks un ilgāk saglabā savu svaigo garšu un formu. M. Reine izmanto tikai īstu krējumu, olas un sviestu. Domu par margarīna izmantošanu viņa pilnībā izslēdz – tā visus darinājumus var tikai sabojāt.
Aizvien lielāks pieprasījums jūtams pēc veģetārām un vegānām kūkām. “Kaut kas ir taujāts, bet es vēl tik tālu neesmu tikusi. Esmu taisījusi kūkas bez miltiem, bez glutēna.”

Pieprasījums pārsteidz
Informāciju par savu darbošanos M. Reine izplata ar portālu “Facebook” un “Instagram” starpniecību, citas reklāmas “Kārumnīcai” nav bijis. Vislabākā reklāma ir cilvēku atsauksmes, kas nonākušas līdz dzirdīgām ausīm. Cepēja atzīst: tik lielu pieprasījumu pēc pašas gatavotajiem gardumiem nav gaidījusi. “Es esmu pati šokā par to, kā tas ir aizgājis.” Šobrīd pieprasījums ir tik liels, ka pasūtījums jāpiesaka vismaz divas nedēļas iepriekš.
Lai gan “Kārumnīcas” mītne ir Liepāja, pasūtījumi kūku pagatavošanai pienāk pat no Rīgas. Maijā vien pasūtījumi uz galvaspilsētu piegādāti četras reizes. M. Reine novērojusi, ka daudzi, ieraugot gardumu fotogrāfijas, nemaz neiedomājas apskatīties, kur tās tiek gatavotas. Kad gardumi jāved uz galvaspilsētu, tiek nokomplektēti vairāki pasūtījumi, lai brauciens atmaksātos. Kūkas uz tālākām vietām ceļo agrās rīta stundās, lai siltajā laikā tās glābtu no izkušanas un deformēšanās.

Dārgi un nepieejami

M. Reines vīrs lielākoties gādā par izejvielām, un viņam nereti nācies saskarties ar to nepieejamību vai zemo kvalitāti. Piemēram, svaigus augļus un ogas, izrādās, nopirkt nemaz nav tik viegli. Veikalos visbiežāk tie nonākot jau sabojājušies vai ir nesamērīgi dārgi. Šobrīd, vasaras periodā, ar dārza velšu iegādi gan ir vieglāk – tirgū to ir kā no pārpilnības raga un arī cena krietni vien pieejamāka. Dārgās izejvielas ir galvenais iemesls, kāpēc sadārdzinās arī produkta cena, tādēļ ģimene cītīgi seko līdzi dažādām akcijām un, piemēram, iepakojumu piedāvājumu pēta arī dažādos ārzemju portālos, jo tur to cena ir krietni zemāka. To ģimene novērojusi pēc dzīvošanas Anglijā – arī tur cenas lielai daļai preču ir krietni zemākas nekā Latvijā.

Meklē jaunas telpas
Pieaugot pasūtījumu apjomam, Reiņu ģimene domā arī par atsevišķas ceptuves nomu vai iegādi, taču ar piemērotu telpu atrašanu nesokas tik viegli. M. Reinei ir svarīgi, lai telpas atrastos pēc iespējas tuvāk pilsētas centram – vieglāk pašai un klientiem. Taču šajā gadījumā tas izmaksātu ļoti dārgi.
Par īpaši neizdevīgu Reiņu ģimene uzskata nomas variantu. “Izdevīgāk ņemt kredītu, nevis maksāt saimniekam. Pēc tam zini, ka telpas paliks pašiem,” spriež E. Reinis.

Raksts no laikraksta "Kursas Laiks" arhīva

Pievieno komentāru

Komentāri 4

nu cik

var malt vienu un to pašu.Nesen jau bija.Tad jau laikam slikti iet andele ja jau tik bieži reklamējas.Manis ceptās kūkas pērk bez šādām reklāmām.

pirms 2 mēnešiem, 2018.10.10 18:55

Bridža

Tomēr cept mājās nepiemērotos apstākļos, nav garantija par to, ka nevaram saindēties. Vienreiz pasūtīju tur- nemaz nebija garda un līdz beigām cena bija kosmiska.....

pirms 2 mēnešiem, 2018.10.10 20:23

Omg

Jums vienkārši skauž... Kaut kas nepatīk, turiet pie sevis savu viedokli.. Nevis apspriediet citus kam viss notiek un veicas
. Es novēlu tikai veiksmi un visu to labāko.. Pārējie, atrodiet to kas jums patīk dzīvē un dariet to.. Nevis rakstiet šeit par reklāmam, un par to ka nav garšīgi.. Nepatīk reklāma, nelasi. Priekš kam tērē savu laiku un lasi kas te ir rakstīts...
Cilvēku skaudībam nav robežas.
:)

pirms 2 mēnešiem, 2018.10.11 23:33

Inese

Madara, neklausieties šajos negatīvajos komentāros. Jūsu kūciņas un tortes ir fantastiski garšīgas un skaistas. Un man nav žēl maksāt tik dārgi par viņām. Meitai pat uz dzimšanas dienu divas tika. Oreo uz Rīgas ballīti ar draigiem un burtiņš mums, ģimenei. Jā, katra maksāja ap 30-35 Eur.. , bet visi bija starā. Un noteiktu sūtīsim vēl.
Par apstākļiem, kādos tiek ceptas šīs kūkas...Esmu vairākkārt braukusi pakaļ un redzējusi netīšām virtuves apstākļus, kā arī produktus. Viss ideāli. Un man ir ar ko salīdzināt- ar citiem uzņēmumiem. Kaut visiem būtu tik tīri un ideāli apstākļi.

pirms 2 mēnešiem, 2018.10.13 19:28

Liepājā