"Liepiņā" ar salmonelozi pavisam saslimuši 23 bērni 1

Līdz pirmdienai, 25. martam, pirmsskolas izglītības iestādē "Liepiņa", Liepājā, ir atklāti 23 bērnu saslimšanas gadījumi ar salmonelozi. Saslimšanas gadījumi ir konstatēti trīs no astoņām bērnudārza grupām, informē Slimību profilakses un kontroles centrs. Saslimšanas gaita ir vidēji smaga un viegla, lielākā daļa bērnu ārstējas ģimenes ārsta uzraudzībā.

Epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā konstatēts, ka bērni saslima no 8. līdz 11. martam.

Bērniem konstatēta paaugstināta ķermeņa temperatūra, slikta dūša, vemšana, caureja un sāpes vēderā.

Kaut arī epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, epidemiologi uzskata, ka inficēšanās iemesls ir bērnudārzā uz vietas ar salmonellas baktērijām  piesārņots ēdiens. Ēdiena inficēšana visdrīzāk nav saistīta ar ēdiena piegādātāju, bet ar higiēnas prasību neievērošanu bērnudārzā uz vietas.

Epidemiologi bērnudārzam ir snieguši nepieciešamās rekomendācijas, kas jāievēro, lai šādi saslimšanas gadījumi turpmāk nenotiktu.

Salmoneloze ir bakteriāla infekcijas slimība, kam raksturīgi šādi simptomi: pēkšņas galvassāpes, drudzis, slikta dūša, sāpes vēderā, caureja, vemšana, organizsma atūdeņošanās. Inkubācijas periods: 6-72 stundas.

Inficēšanās veidi:

* Ar piesārņotu pārtiku – jēlas, nepietiekoši termiski apstrādātas olas, piens, piena produkti, gaļa, īpaši mājputnu gaļa, zivis, garneles; vai ar ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātiem produktiem;

*Lietojot uzturā tādus ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas sanitārās normas - salmonellu pārnešana no jēliem uz gataviem pārtikas produktiem ar rokām, virtuves priekšmetiem un virsmām, piem., griežot pārtiku ar kontaminētiem (piesārņotiem) nažiem, uz dēļiem, mikseros u.c.;

* Ar mājdzīvniekiem – bruņurupučiem, iguānām, cāļiem, žurkām; ar kukaiņiem un grauzējiem;

*Nonākot tiešā vai netiešā saskarē ar inficētiem cilvēkiem (slimniekiem vai baktēriju nēsātājiem).

Profilakse:

* Nelietot uzturā jēlas olas vai ēdienus ar jēlām olām. Olas pilnīgi iegremdētas ūdenī jāvāra 7 minūtes. Cept olas 3 minūtes no vienas puses un 2 minūtes no otras puses. " Vēršacis" cept ne mazāk kā 7 minūtes vai 4 minūtes, uzliekot pannai vāku. Olas glabāt tikai ledusskapī. Ieplīsušās olas izmest. Ēdienus ar olām jāizmanto tūlīt pēc pagatavošanas.

* Nedzert nevārītu vai nepasterizētu pienu.

* Kārtīgi izcept vai izvārīt gaļu un zivis.

* Izvairieties no ātri bojājošos produktu iegādes vietās, kur tos neglabā ledusskapjos vai aukstuma vitrīnās. Nepieļaut, lai pagatavotie ēdieni ilgi atrastos istabas temperatūrā, un uzglabāt tos ledusskapī mazos konteineros vai nelielos traukos.

* Jāievēro pārtikas produktu derīguma termiņi. Restorānā, ēdnīcā vai kafejnīcā nekautrēties atteikties no ēdiena, kura kvalitāte liekas aizdomīga.

* Virtuvē gatavotos un jēlos produktus glabāt un pagatavot atsevišķi, nepieļaut to saskari (atsevišķus dēlīšus!!). Gatavo un jēlo produktu griešanai lietot atsevišķus nažus un dēlīšus. Vienmēr rūpīgi nomazgājiet ar mazgāšanas līdzekļiem rokas, virtuves traukus un darba virsmas pēc saskares ar jēliem produktiem un olām. 

Pievieno komentāru

Komentāri 1

Liepājā