Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

65% Kurzemes iedzīvotāju ikdienā ēd to, ko kārojas; puse – ēd veselīgi

Vairumam jeb 68% Kurzemes iedzīvotāju ir svarīgi ēst veselīgi, tomēr ikdienā 65% kurzemnieku ēd to, ko kārojas, bet tikai 30% seko līdzi, lai ēdiens būtu daudzveidīgs, secināts līdz šim vērienīgākajā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumā, ko veicis Rimi Latvia sadarbībā ar sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Lai Latvijas cilvēkus iedvesmotu ēst daudzveidīgi un garšīgi, Rimi sāk jaunu iniciatīvu gardākai dzīvei – Rimi Gardēži.

Lai arī kurzemnieki (68%) atzīst, ka viņiem ir svarīgi ēst veselīgi, tomēr ikdienā veselīgi ēd vien puse jeb 50% Kurzemes iedzīvotāju un tikai aptuveni trešdaļa jeb 35% savas zināšanas par veselīgu uzturu vērtē kā labas. Informācijai par veselīgu uzturu līdzi seko aptuveni ceturtdaļa jeb 23% Kurzemes cilvēku.

Vairums kurzemnieku ēd regulāri un siltu ēdienu
Vairāk nekā puse jeb 60% Kurzemes iedzīvotāju ietur trīs ēdienreizes dienā, un 39% vismaz divas reizes dienā ēd siltas maltītes. Pusei Kurzemes iedzīvotāju sātīgākā un uzturvērtības ziņā bagātākā maltīte ir vakariņas, bet aptuveni trešdaļai jeb 36% Kurzemes iedzīvotāju tās ir brokastis. Līdzīgi ir arī Vidzemes iedzīvotāju paradumi – 37% vidzemnieku sātīgākā maltīte ir tieši pusdienas. Ēšanai kopumā gan darbadienās, gan brīvdienās vairums aptaujāto Latvijas, tostarp arī Kurzemes iedzīvotāju, velta no 30 minūtēm līdz stundai.

Tikai daļa Kurzemes iedzīvotāju gatavi mainīt “sliktos ēšanas paradumus”
Rimi Latvia un SKDS veiktā Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījuma rezultāti liecina, ka gandrīz visi jeb 94% Kurzemes iedzīvotāju mēdz uzkost, skatoties TV, un teju puse jeb 49% Kurzemes iedzīvotāju ēd pirms gulētiešanas un vairums no viņiem (30%) nevēlas no šī paraduma atbrīvoties. Tāpat arī vairāk nekā trešdaļa jeb 36% kurzemnieku atzīst, ka ikdienā patērē par daudz saldumu, bet tikai 16% no šī paraduma vēlas tikt vaļā. Savukārt lielākie saldumu patērētāji ir Latgales iedzīvotāji – 45% atzīst, ka viņu saldumu patēriņš ir pārāk liels. 

Aptuveni trešdaļa jeb 32% kurzemnieku norāda, ka regulāri pārēdas. Šis netikums piemīt arī Latvijas iedzīvotājiem citviet – to atzīst 31% Latgales iedzīvotāju, tāpat arī 29% vidzemnieku un 20% Zemgales iedzīvotāju. Katrs trešais kurzemnieks aizraujas ar pārmērīgu sāls pievienošanu ēdienam un 30% nav gatavi no šī paraduma atteikties. Gandrīz piektdaļa jeb 17% Kurzemes iedzīvotāju pārāk daudz ēd ātrās uzkodas un tikai 4% gatavi no tām atteikties.

Kurzemniekiem patīk gatavot, tomēr eksperimentiem virtuvē nododas reti
Vairums Kurzemes iedzīvotāju ar ēdiena gatavošanu ir uz “TU”– 63% gatavošanai ikdienā velta daudz laika, turklāt vairāk nekā puse jeb 52% respondentu norādījuši, ka viņiem patīk gatavot, secināts pētījumā. Dažādiem eksperimentiem virtuvē bieži nododas 13%, taču ik pa laikam tam ļaujas 45% kurzemnieku. Kopumā 41% aptaujāto savas gatavošanas prasmes novērtējuši kā labas, savukārt 18% tās atzinuši par vājām. Latvijā par labākajiem pavāriem uzskatāmi Zemgales iedzīvotāji, kuru lielākā daļa jeb 60% atzīst, ka gatavo labi.

Rimi Gardēži iedrošinās jauniem atklājumiem Kurzemes iedzīvotāju virtuvēs
Lai iedrošinātu visu Latvijas reģionu un novadu cilvēkus garšīgākai dzīvei un jauniem atklājumiem virtuvē, Rimi Gardēžu komandā spēkus apvienojuši šefpavārs Normunds Baranovskis, vīnzinis Mārcis Mitrevics, ēdiena mākslas kritiķe Signe Meirāne, delikatešu maģistre Liene Zemīte, veselīga uztura māksliniece Inga Pūce un garšvielu pētnieks Mārtiņš Sirmais.

“Gards ēdiens un kopīgs tā gatavošanas process satuvina ģimenes, padara dzīvi daudz interesantāku un sniedz vairāk iespēju dzīves baudīšanai katru dienu. Tāpēc mēs – Rimi Gardēži – “celsim augšā” vecās receptes, meklēsim jaunas, atklāsim labi aizmirsto un arī Latvijas virtuvē nekad nebijušo ēdienu garšas, tādējādi iedvesmojot cilvēkus visā Latvijā jauniem garšu atklājumiem virtuvē un raisot pārliecību – ka ikviens var būt pavārs!” stāsta Normunds Baranovskis, Rimi Gardēži šefpavārs.

Rimi Latvia sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS 2015. gada janvārī veicis līdz šim vērienīgāko Latvijas iedzīvotāju ēšanas un gatavošanas paradumu pētījumu, kurā aptaujāti vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāji vecuma grupā no 15 līdz 74 gadiem.

Juliana Maniševa
Rimi Gardēži projekta koordinatore

Pievieno komentāru

Liepājā