Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Tomātu sēklas jau prasās zemē; kādēļ tās iesaka mērcēt sodā un degvīnā?

Dārzkopjiem jau atnācis vai tuvākajā laikā sāksies sējas laiks. Lai nebūtu jāpērk svešinieku piedāvātie stādi, daudzi tos sekmīgi izaudzē paši. Viena no iecienītākajām pašaudzētajām dārzeņu kultūrām ir tomāti.

Sējas datums jāizrēķina
Svarīgi ir aprēķināt sējas dienu, un audzētāju pieredze šajā ziņā atšķiras. Tomātu kolekcionārs Valdis Pūliņš uzskata, ka ar sēju nevajag steigties, pretējā gadījumā dēsti būs izstīdzējuši, pārauguši, pārkoksnējušies un to saknes podā saaugušas lielā kamolā. Viņš tomātus sēj no aprīļa sākuma līdz vidum, rēķinot, ka dēstu audzēšana ilgs 45–50 dienas un tos siltumnīcā izstādīs maija vidū vai beigās, kad zeme ir sasilusi.
Citāda pieredze dēstu audzēšanā ir kolekcionāram Jānim Andersonam. Viņš tomātus sēj 15.–20. martā, rēķinot, ka tie izaugs 55–60 dienās.
Dārzniecības “Neslinko” saimniece Elga Bražūne norāda, ka tomātu sējas laiks atkarīgs no tā, kad plānots dēstus stādīt paliekošā vietā, rēķinoties, ka tie izaug piecās sešās nedēļās. Ja dēstus siltumnīcā vēlas izstādīt aprīļa sākumā, tad bija jau jāiesēj marta pirmajās dienās vai februāra beigās. Šajā gadījumā arī dēstus ieteicams audzēt siltumnīcā. Ja dēstus izstādīs maija sākumā vai aprīļa beigās, jāsēj marta pēdējā dekādē. Ja tomātus audzēs uz lauka, tos var sēt vēl ap 20. aprīli.

Mērcē sodā un degvīnā
Dažāda ir arī dārzkopju pieredze sēklu apstrādē. V. Pūliņš pirms sējas sēklas diennakti mērcē dzeramās sodas šķīdumā – piecus gramus sodas izšķīdina vienā litrā karsta ūdens. Tad tomāti sākšot ražot par aptuveni divām nedēļām agrāk.
J. Andersons sēklas pirms sējas dezinficē, 10–15 minūtes mērcējot 38% degvīnā, tas stiprinot augu imunitāti. Pēc tam tās noskalo, apžāvē.
Savukārt E. Bražūne tomātu sēklas vispirms dezinficē ar kālija permanganāta šķīdumu – vienu gramu zilo graudiņu izšķīdina litrā silta ūdens, bagātīgi pārlej sēklām un patur 20 minūtes. Pirms izsējas tās apžāvē.
Dārzkopji uzskata, ka, dēstus audzējot bagātinātā kūdras substrātā, papildmēslošana tiem nav vajadzīga. Turpretī dārza augsnē audzētiem dēstiem gan jādod papildmēslojums, izmantojot, piemēram, humusvielu ekstraktu “Vito” mēslojumu. Izstādot siltumnīcā, bedrītēs pa ēdamkarotei var iekaisīt augšanas stimulatoru lignosilīciju, arī trihodermīnu vai biomiksu.

Norūda, lai neizstīdzētu
Lai regulētu dēstu augšanas ātrumu, to audzētāji variē ar gaismu un temperatūru. V. Pūliņš kasešu ligzdās ieliktās sēkliņas diedzē speciāli ierīkotā skapī, kam augšējā plauktā uzstādītas spuldzes, kas rada zilu gaismu. Parādoties dīgstiem, audzētājs tos sāk norūdīt, lai neizstīdzētu – ik dienu sējumus pārvieto uz siltumnīcu, bet vakarā pārnes atpakaļ uz istabu. Apmēram pēc divām nedēļām, kad augi norūdīti, tos piķē podos, kur tie aug līdz izstādīšanai siltumnīcā.
J. Andersons sējai izmanto bagātinātu kūdras substrātu, kam nedaudz pievienots biohumuss. Kastītes ar sēklām vispirms divas trīs dienas atdzesē vēsā telpā (+12..+14°C). Pēc tam tos pārvieto +25°C temperatūrā, turot zem lampām. Kad sējeņiem izveidojušās īstās lapiņas, tos izretināti izpiķē kastītēs. Paaugušos dēstus 30–35 dienas pēc sējas pārstāda podiņos, kur tie aug līdz izstādīšanai paliekošā vietā. Biežo pārstādīšanu audzētājs pamato, ka iesakņojušies tomāti siltumā parasti sāk straujāk augt un stiepties garumā. Pārpiķējot augus, tiem ikreiz tiek nobremzēta straujā augšana un tomāti neizstīdz.
Vēsumā sēkla piebriest, bet siltumā tai rodas spēja dīgt, dārzkopji norāda kopējo tendenci. Piebremzējot stīdzēšanu, aug saknes, nevis stāda zaļā masa.

Raksts no "Kursas Laika" arhīva

Pievieno komentāru

Latvijas ziņas