Apinis: No zirga gaļas nav ko bīties 3

No zirga gaļas nav ko bīties, saka Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Apinis uzskata, ka kļūt par veģetārieti zirga gaļas dēļ nav vērts, jo zirgs kā lopiņš ēd tikai veģetāru uzturu, to pārstrādā ar baktēriju palīdzību, līdz ar to zirga gaļa ir ražota no viskvalitatīvākās izejvielas. "Visiem pārējiem lopiņiem tiek vairāk vai mazāk papilduzturs, sākot no sojas izstrādājumiem, zivju un gaļas miltiem un tā, ko Latvijas likumdošana dēvē par uzturbagātinātājiem," viņš stāsta.

Viņu kā ārstu vairāk satrauc antibiotiku un hormonpreparātu lietošana lopkopībā. Apinis saka, ka pasaulē 85% no antibiotikām tiek izlietots nevis cilvēku, bet gan lopu ārstēšanā un profilaksē. "Visvairāk medikamentu, hormonpreparātu un pārtikas piedevu saņem mājputni, cūkas, arī liellopi, bet vismazāk - zirgi un kazas. Tātad - no ķīmiskā nekaitīguma viedokļa zirga gaļa būtu gauži laba esam. Savukārt - ja man jāsalīdzina iespējamās bažas par parazītiem, tad vismaz trihineloze zirga gaļā ir praktiski neiespējama - ja cūkgaļu ir ļoti nopietni termiski jāapstrādā, zirga gaļa varētu būt mazāk cepama," viņš skaidro.

Gadā Latvijā nokauj 500 līdz 600 zirgus, un tam ir stingra veterinārā kontrole. "Domāju, ka visvairāk zirga gaļas mums nonāk kopā ar svešzemju kombinētiem gaļas produktiem, īpaši no Rumānijas un Bulgārijas. Rumānijā tradicionāli zirga gaļu gandrīz nelieto, bet kauj vismaz simt tūkstošus gadā. Šķiet, visas Eiropas gaļas produktu ražotāji jau daudzus gadus zirga gaļu pievienojuši konserviem, desām un pelmeņiem gan zirga gaļas lētākās cenas, gan garšas īpašību dēļ," norāda Apinis.

Mediķis uzsver, ka liesa zirga gaļa no veselības viedokļa ir daudzkārt labāka par putnu gaļu, liellopu gaļu un cūkgaļu. Pēc sastāva tā atpaliek no brieža, jēra un jaunlopa. Tomēr pamata izvēlei, viņaprāt, vajadzētu būt Latvijā audzētai gaļai. "Tas, ka "Rimi" tīkls atsaka mūsu ražotājiem, ir tikai un vienīgi tirgus pārdale par labu ārvalstu servilāta tirgoņiem vai savas peļņas celšana," domā ārsts.

Pievieno komentāru

Komentāri 3

PO

Zirga gaļa esot garšīga, krievu laikos esot bijusi žāvēta desa no zirga gaļas, nenormāli garda esot bijusi. Es personiski, varētu ēst gan zirgu, gan suni un kukainīšus nesmādētu.. gardas apceptas žurciņas.... Ņamm.. ;) šīs cacas kas te pīkst, ja uznāktu kaut kāda krīze.. vienkārši neizdzīvotu..

pirms 7 gadiem, 2013.03.07 13:26

morāle

Vai mika nevar izšķirties kas viņs(a) bijis iepriekšējā dzīvē- sauns vai zirgs?

pirms 7 gadiem, 2013.03.06 13:35

mika

jā, tikai es morālu apsvērumu dēļ nevēlos ēst ne zirga, ne suņa gaļu un tie, kuri man to uzspiež, būtu sodāmi!

pirms 7 gadiem, 2013.03.06 10:36

Latvijas ziņas