"Aikāgaršo" maltīte Latvijas Valsts svētku noskaņās

Tuvojoties Latvijas 95. dzimšanas dienai, Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis rosina svētkus sagaidīt tradicionālās noskaņās, pagatavojot veselīgus un gardus ēdienus sarkanbaltsarkanā jeb Latvijas karoga krāsās. Turklāt 18. novembra svētku mielasts ir īstais laiks, kad galdā celt Latvijā ražotu un audzētu produkciju. Aikāgaršo aicina Latvijas dzimšanas dienas svinības padarīt gardākas ar biešu vinegretu, kas papildināts ar olu un siļķi, dzērveņu – jogurta želeju, vai biešu pankūkām ar putotu cidoniju krēmu.


DZĒRVEŅU JOGURTA ŽELEJA

Pagatavošana laiks: 2h un 30 min
Porcija: 4 cilvēkiem

Nepieciešams:

Svaigas dzērvenes – 500 g
Cukurs – 200 g
Dzeramais ūdens – 250 ml
Jogurts bez piedevām Alpenrose – 400 g
Pūdercukurs – 120 g
Želatīns – 40 g
Ūdens – 50 ml

Pagatavošana:

Samal dzērvenes ar cukuru un izspied caur sietu
Atsevišķā traukā sajauc jogurtu ar pūdercukuru
Sajauc želatīnu ar aukstu ūdeni un uzbriedini
Sakarsē želatīnu un pievieno 2/3 dzērvenēm, savukārt 1/3 jogurtam un samaisi
Lej ½ izveidotās dzērveņu masas formā un liec ledusskapī uz 30 min.
Kad želatīns nedaudz sacietējis, lej pa virsu jogurta masu un liec ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.
Kad arī baltā jogurta masa sacietējusi, pārlej to ar atlikušo dzērveņu masu un ļauj želejām sacietēt
Kad želejas sacietējušas, griez gabalos un dekorē pēc savas izvēles

Aikāgaršo padoms!
Izmēģini pagatavot želeju arī no jogurta ar  piedevām, kā arī izmanto dažādas citas svaigās ogas un augļus.


BIEŠU PANKŪKAS AR PUTOTU CIDONIJU KRĒMU

Pagatavošana laiks: 40 min
Porcija: 4 cilvēkiem

Nepieciešams:

Pankūkām
Vārītas bietes – 400 g
Olas – 2 gab.
Milti – 120 g
Cukurs – 2 ēdamk.
Apelsīni – 2 gab.
Sāls – 1 šķipsniņa
Eļļa cepšanai
Kanēlis – 1 ēdamk.
Soda – ½ tējk.

Krēmam
Cidoniju sula – 50 ml
Krēmsiers Rimi – 200 g
Olas – 1 gab.
Cukurs – 1 ēdamk.


Pagatavošana:

Samal vai izberz caur sietu bietes, pievieno olas, cukuru, kanēli un šķipsniņu sāls
 Masai pierīvē apelsīna miziņu un sulu no apelsīniem
Visu sajauc viendabīgā masā un pievieno miltus, sodu. Ja vēlies pankūku mīklu nedaudz šķidrāku, pielej mazliet piena, ūdeni vai apelsīnu sulu
Uz sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā cep pankūciņas
Kamēr pankūkas cepas, pagatavo krēmu
Sakul olu ar cukuru biezā masā, pievieno krēmsieru, cidoniju sulu un sakul


Aikāgaršo padoms!
Ja pievienosi mīklai vairāk piena, sulas vai ūdens, iegūsi gardas plānās pankūkas.


BIEŠU VINEGRETS AR OLU UN SIĻĶI

Pagatavošana laiks: 1 h
Porcija: 4 cilvēkiem

Nepieciešams:

Bietes – 4 gab.
Kartupeļi – 2 gab.
Burkāni – 2 gab.
Skābēti kāposti – 200 g
Sīpols – 1 gab.
Olas – 3 gab.
Olīveļļa – 3 ēdamk.
Zaļumi – 1 sauja
Selection by Rimi sāls pēc garšas
Selection by Rimi citronpipari pēc garšas
Marinēta siļķe – 400 g

Pagatavošana:

Novāri bietes, kartupeļus un burkānus
Nomizo novārītos dārzeņus un sagriez kubiņos
Novāri olas (5. - 6.min.)
Smalki sagriez sīpolu un skābētos kāpostus
Sagriez siļķes fileju, sarīvē olas un sakapā zaļumus
Kārto salātus traukos, liekot kārtās visas sastāvdaļas
Pa virsu lej olīveļļu, uzkaisa sāli un citronpiparus

Aikāgaršo padoms!
Pagatavo šos salātus arī lielā traukā, jaucot visas sastāvdaļas uzreiz kopā. Pamēģini pievienot arī ābolu, tas lieliski garšos kopā ar pārējām sastāvdaļām.

Pievieno komentāru

Latvijas ziņas