Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Lienēs Liepājas muzejā varēs iepazīt mūsdienu latvisko garšas izjūtu Dienvidkurzemes virtuvē

18. augustā pulksten 18 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18, atzīmējot Lienēm vārda dienu, aicina iepazīt mūsdienu kurzemnieka virtuves īpatnības pasākumā “Dienvidkurzemes virtuve mūsdienu cilvēkam”.

Pasākuma ietvaros dažādu ēdienu degustācijas piedāvās radošās telpas "Ideju bode" veselīgās ēdināšanas kafejnīca sadarbībā ar Lejaskurzemes ēdienu pazinēju Veltu Cīpu, informē Liepājas muzejs muzejpedagoģe Maruta Eistere.

Gunars Treimanis grāmatā "Vārdu noslēpumi" min, ka vārda “Liene” īpašniece ir “strādīga, mērķtiecīga, māk veidot dzīvi jau no pašas mazotnes. Vēlas saglabāt savu "es" un nepakļauties citu ietekmei. Neatzīst efektus. Pirmajā vietā prāts un savaldība.”

Daudz kas no šīm īpašībām ir nepieciešamas mūsdienu latvieša identitātes stiprināšanā. Latvietim un tajā skaitā arī šīs puses kurzemniekam tikai iepazīstot tās vērtības, kas nāk no mūsu senčiem, un pielāgojot tās mūsdienu situācijai, ir iespējams augt tālāk – nākošās paaudzēs.

Šīs mantotās zināšanas ir veidojušās ilgā laika posmā, ejot cauri pieredžu simtiem, meklējot piemērotāko, un atbilstošāko tieši latvietim, kas veido viņa dzīvesziņu, nodrošina spēku un veselību. Šoreiz pievērsīsimies Dienvidkurzemes virtuvei.

Pasākuma gaitā klātesošajiem būs iespēja ne tikai degustēt Dienvidkurzemei raksturīgos ēdienus, bet arī dzirdēt saistošu stāstījumu par ēdienu vēsturi un to pieejamību mūsdienās. Velta Cīpa ir viena no grāmatas "Kulinārais mantojums. Lejaskurzeme" autorēm, kas raksta: “Patiesi latviskais ēdiens pašlaik piedzīvo renesansi. Senču virtuves latviskās receptes, no jauna iegūtas, papildina kopējo izpratni par latviešiem - kas mēs esam, kurp ejam.

Svarīgi ir atgriezties pie gatavošanas no pašu audzētas, radītas produkcijas, lai atrastu mūsu latvisko garšas izjūtu. Mums ir svarīgi apzināties mūsu senču unikālo virtuvi, prasmes un receptes, kuras katrs var eksperimentējot īstenot ikdienā.”

Savukārt radošā telpa "Ideju bode" piedāvās iepazīt Kurzemes bioloģiskajās saimniecībās audzētus produktus un pastāstīs par to vērtīgajām uzturvielām, kuras mūsdienās liela daļa cilvēku aizstājuši ar pusfabrikātiem, garšas pastiprinātājiem un nezināmas izcelsmes produktiem.

Ieeja pasākumā – 6 EUR, bet visām Lienēm, sveicot viņas vārda dienā, ieeja – 3 EUR (lūgsim uzrādīt personu apliecinošu dokumentu).

Pievieno komentāru

Kultūra